Brunhuvad papegoja PDF Skriv ut Skicka sidan

 

brunhuvad papegoja

Poicephalus cryptoxanthus

Brunhuvade är de minst färggranna av de mera vanligt förekommande arterna av Poicephaluspapegojorna. De är inte lika eftertraktade, men är uppskattatde av de som känner till deras tysta och milda natur. De kallas också för "undangömmande papegojan" på grund av den undangömda gula färgen under vingarna. Som sällskaps fågel är den brunhuvade en av de sötaste och snällaste inom poicephalusgruppen.
De som känner till den brunhuvade som tamfågel anser att personligheten mer än väl uppväger bristen på kulörer. Fast den gröna färgen skimrar mycket vackert på en utfärgad (vuxen) fågel.

I det vilda föredrar de torra skogar och områden med buskar i den lägre delen av Afrikas sydöstkust. De kan bilda flockar oftast mellan 4 till 12 och ibland upp till 40 individer.

De brunhuvade är mycket nära Meyers i personlighet. Om du är lycklig med en till utseendet enkel fågel kan det inte bli fel med en brunhuvad papegoja. Deras talande förmåga är någonstans mellan en Meyers och en Senegal. Jag rekommenderar dem för unga vuxna och familjer med små barn och sunt förnuft.

 

Utseende:

De är lik morhuvad papejoga men saknar dock de gula bröstfjädrarna och har en ljust färgad övernäbb med en svart spets. De är i grunden gröna fåglar med ett brunt huvud och har gult under vingarna.