Rödbuks papegoja PDF Skriv ut Skicka sidan

Poicephalus rufiventris

Rödbukspapegojan är lycklig när den leker och busar. De älskar att visa upp sig även framför sällskap.  Av poicephalus, tror jag de är en av de bästa pratmakarna. De pratar också ofta inför främmande.

Rödbukspapegojorna har en storlek på 23 cm. De har en låg ljudnivå, även om de kan utbringa skrik då och då, vilket gör att de passar även i mindre lägenheter. De är duktiga talare och har förmågan att säga rätt saker vid rätt tillfälle. Deras förmåga att tala, intelligens och att de är lättskötta är ytterligare ett plus för fågeln. Många ägare blir oerhört fästa vid sina fåglar.

Utseende:
Vingar, rygg och från huvudet ner till bröstet är grått. Under vingarna är de orange till gulrödsfärgade. Rödbukspapegojorna har tydliga kännetecken mellan hona och hane. Hanarna har en orangeröd nedre buk medan honorna har grönt.
Ungfåglar:
Ungar liknar de vuxna, dock inte lika skarpa färger. De har en babyaktig huvudform. Inte alla ungar har sin blivande färg som ungfågel. Det finns par som ger honungar med orange buk och hanungar med lite orange på buken. Därför kan man inte vara 100% säker på könet förrän fågeln fäller sina fjädrar första gången vid c:a 6 månaders ålder. Ungar har mörk iris.

Före 1980 var dessa charmande gojor ovanliga i fångenskap. Dessa fåglar lever i väldigt torra områden och återfinns i norra Tanzania, Etiopien och Somalia. De tycker om Baobab träd och undviker tjockt lövverk. Ses i par eller små grupper.